You are here!!


En historie om melkefermentering

Historien om yoghurt

  

10 000 år f.Kr.

Det er en utbredt oppfatning at nomadiske kvegoppdrettere fra Asia oppdager yoghurt ved en tilfeldighet da de lar melk være ute i solen. Melken gjærer og blir til yoghurt.

 

2000 år f.Kr.

Yoghurt blir populært, fordi det bevarer melken til husdyr.

 

1070

På 1000-tallet er yoghurt en vesentlig del av tyrkisk kultur. Man tror at selve ordet yoghurt stammer enten fra det tyrkiske ordet yoğurmak, som betyr koagulere eller tykne, eller yoğun, som betyr tykk eller kompakt.

 

1211

Djengis Khan, grunnleggeren og lederen av Mongolriket, gir hæren sin gjæret melk kalt «kumis», fordi han tror det gjør krigerne modige.

 

1670

Tyrkiske reisende begynner å introdusere yoghurt til resten av verden, inkludert Nord-Amerika. 

 

1905

Den bulgarske vitenskapsmannen Stamen Grigorov beviser at en bestemt bakteriestamme står bak yoghurt. Denne bakteriestammen får navnet Lactobacillus bulgaricus til ære for Grigorovs hjemland.

 

1919

Isaac Carasso etablerer et selskap i Barcelona kalt Danone. Han starter den første industrialiserte produksjonen av yoghurt ved å bruke gjærstoffer av høy kvalitet fra Institut Pasteur i Paris.

 

1933

Et selskap i Praha får det første patentet for yoghurt med tilsatt frukt.

 

1950

Helsespesialisten Gayelord Hauser erklærer i boka «Look Younger, Live Longer» at yoghurt er «vidundermat». Yoghurtens popularitet stiger verden over og fører til en 500 % produksjonsøkning mellom 1950 og 1986.

 

I dag

Danone Nutricia Research fortsetter å utvikle gjæringsprosesser, fra valg av gjærstoffer til ferdig produkt. Yoghurt spises av mer enn 900 millioner mennesker i over 140 land.

 

KANSKJE DU OGSÅ LIKER